Världens vackraste sjö – Morskie Oko

Vackrast – Morskie Oko. Foto: Emilia Mattsson.

Vackrast – Morskie Oko.
Foto: Emilia Mattsson.

Morskie Oko, den runda sjön i Tatrabergen hyllas nu som en av världens fem vackraste sjöar.

En dold juvel i botten av en blågrön dal, skriver Wall Street Journal, och placerar Morskie Oko överst på listan. De fyra andra är Lake Powell i USA, Lake Nakuru i Kenya, Lucernesjön i Schweiz och Saimaa i Finland.

Namnet Morskie Oko (Havsögat) anknyter till en gammal legend om en underjordisk passage mellan bergen och havet.

50.000 besökare kommer varje sommar till sjön, som ligger 1045 meter över havet i Tatrabergen. Det tar två timmar att ta sig dit till fots från närmaste busshållplats och parkeringsplats. Från Morskie Oko utgår flera vandringsleder i Tatrabergen. (Polskie Radio 22 juli 14)