Avlyssning av ministrar utreds av åklagare

Åklagarmyndigheten i Warszawa har inlett en utredning av om centralbankschefen Marek Belka och inrikesminister Bartlomiej Sienkiewicz gjort sig skyldiga till maktmissbruk, rapporterar nyhetsbyrån IAR.

I ett samtal som avlyssnades på en av Warszawas bästa restauranger tycks de diskutera ett utbyte av tjänster: centralbanken skulle bistå regeringen ekonomiskt mot att dåvarande finansministern Jacek Rostowski fick gå. Även utrikesminister Radoslaw Sikorski tillhör de avlyssnade, liksom vice premiärminister Elzbieta Bienkowska.

Det avlyssnade samtalet, som liksom flera andra publicerades i veckotidningen Wprost tidigare i sommar, väckte stor uppmärksamhet i Polen. Dels för vad som avhandlades i samtalen mellan höga regeringstjänstemän, dels för deras språkbruk. Premiärminister Donald Tusk själv var mest upprörd över att det var så lätt att avlyssna regeringsmedlemmar – hemlig avlyssning är ett brott i Polen. Däremot ansåg han inte att ministrarna brutit mot lagen.

Utredningen är ännu i ett tidigt skede, uppger åklagaren, man har förhört ett par personer, bland andra Zbigniew Ziobro, justitieminister i den förra PiS-regeringen. (Polskie Radio och webb-Bulletinen 6 aug 14)