Högt betyg för Filmskolan i Łódź

Filmskolan i Łódź kommer på andra plats när amerikanska The Hollywood Reporter rangordnar utländska utbildningar för filmkonstnärer.

Skolan har åstadkommit en hel rad giganter, bland dem Oscarsvinnaren Roman Polanski, skriver tidningen. Andra berömda regissörer som fått sin utbildning där är Andrzej Wajda, Wojciech Has, Jerzy Skolimowski och Krzysztof Kieslowski. Även yngre regissörer som Borys Lankosz och Jan Komasa har gått i Łódź.

Skolan är också känd för att få fram utmärkta filmfotografer som Slawomir Idziak (Black Hawk Down, Harry Potter och Fenixorden), Pawel Edelman ( The Ghost Writer, Carnage, Pianisten) och Witold Sobocinski (Frantic, Sanatoriet Timglaset). Före detta elever på Filmskolan i Łódź har nominerats till 18 Oscars, förutom otaliga priser på internationella festivaler.

På första plats sätter tidningen brittiska National Film and Television School, nära London. (Polskie Radio 5 aug 14)