Avlyssningsskandalen skördar nya offer

Företagets vice vd Andrzej Parafianowicz avgår. Det skriver naturgasgruppen PGNiG i ett pressmeddelande. Han har varit suspenderad från styrelsen sedan i mitten av juni.

Parafianowicz är en av de inblandade i avlyssningsskandalen, som avslöjades tidigare i somras. Veckotidningen Wprost publicerade en rad i hemlighet inspelade samtal mellan prominenta politiker, och i ett av dem förekom Parafianowicz, tidigare vice finansminister, och förre transportministern Slawomir Nowak. I samtalet erbjöd sig Parafianowicz att tona ner en granskning av Nowaks hustrus inkomstdeklaration. Han talade också om att byggandet av LNG-terminalen i Swinoujscie drabbats av stora förseningar, som man inte erkänt offentligt.

Exministern förnekar att ha skulle ha försökt påverka några skattegranskningar i allmänhet och Nowaks hustrus i synnerhet. Han säger också att han aldrig agerat emot företagets intressen. (Warsaw Voice 8.8 14)