Cidern – den nya polska nationaldrycken

Hittills har vi associerat äppeldrycker till billiga och taskiga äppelviner. Nu får Polen en ny nationaldryck.

Krönika. Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika.
Dorota Tubielewicz Mattsson

Cider är som bekant en lätt, lågalkoholhaltig dryck gjord på äpplen. I Polen, äppelträdgårdarnas förlovade land, har man knappast hört talas om den. Ännu mindre tillverkat den.

Vi har i flera år planerat att börja göra cider i större skala men marknaden har inte varit mogen. Det var först när lokala viner blev på modet som man fick upp ögonen för cidern, säger ciderproducenten Robert Ogor, till tidningen Gazeta Wyborcza.

I januari sänktes skatten på cider, och efter bara några månader började vinmakare, ölproducenter och fruktodlare brygga cider.

Förra året producerades två miljoner liter cider, i år har det hittills blivit mer än sju miljoner liter och vid årsskiftet är vi nog uppe i tio miljoner, säger Ogor.

Efter det ryska embargot mot polsk frukt i juli vidtar regeringen nu åtgärder för att minska förlusterna för äppelodlarna – jordbruksminister Marek Sawicki vill att ciderskatten tillfälligt ska avskaffas helt. I Polen är det förbjudet att göra reklam för alkohol – med undantag för öl. Nu kommer ett förslag om att tillåta reklam även för cider. Biträdande premiärministern Janusz Piechocinski stödjer det förslaget.

Den polska cidern produceras på färska äpplen och inte som i många andra länder på koncentrat. Detta gör att kvalitén på den polska cidern är mycket hög.

Skål!

Dorota Tubielewicz Mattsson