Kommentator hälsade polska simlandslaget som biltjuvar

Välkomna! Detta är laget som kommer på cykel, simmar och återvänder hem i våra bilar! Så hälsade den tyske idrottskommentatorn det polska laget när EM i simning inleddes i Berlin. Formuleringen syftade på de i Tyskland populära skämten om polska biltjuvar.

Vi häpnade – vi trodde inte våra öron, sade Polska Simförbundets ordförande Andrzej Kowalski till sporttidningen Przeglad Sportowy. Ett extremt osmakligt uttalande, och jag protesterade omedelbart hos arrangörerna och begärde ett klargörande.

Skämtet resulterade också i en skarp skrivelse från polska ambassaden i Berlin till arrangörerna.

Arrangörerna ursäktade sig med att presentatören var en inhyrd underhållare och inte någon som hör ihop med simtävlingarna.

Den anonyme estradören har bett om ursäkt för sitt skämt.

Dorota Tubielewicz Mattsson