Sienkiewicz: Inga hemliga uppgörelser med Belka

Publicerad 2014-08-21 11:09

Premiärminister Donald Tusk skickade inte mig till mötet med centralbankschefen Marek Belka och det fanns inga hemliga överenskommelser om att banken skulle bidra till statskassan. Det säger inrikesminister Bartlomiej Sienkiewicz i ett uttalande till statsåklagaren.

Sienkiewicz är en av huvudpersonerna i den stora avlyssningsskandalen som avslöjades i somras. Förra sommaren monterades avlyssningsutrustning i hemlighet upp på en eller flera krogar i Warszawa – krogar där högt uppsatta politiker och betydande affärsfolk brukade inta sina måltider.

Samtal spelades in på band, och de mest spektakulära publicerades i juni i tidskriften Wprost. Politikerna fäste störst avseende vid att det i Polen är förbjudet att i hemlighet avlyssna samtal för att få fram information som man annars inte skulle ha fått tag i.

Medierna detaljgranskade det som sades i samtalen. Sienkiewicz verkade komma överens med centralbankschefen Belka om att dåvarande finansministern Jacek Rostowski skulle få lämna regeringen. Belka skulle i sin tur se till att banken bidrog till att staga upp statsbudgeten, vilket skulle hjälpa regeringspartiet PO till seger i höstens kommunalval.

Allmänheten var mest förfärad över vilket språk landets mest framträdande representanter använde – vulgärt, chockerande.

Oppositionspartiet PiS krävde misstroendeomröstning mot dels premiärminister Donald Tusk, dels mot hela regeringen. Regeringen klarade sig efter en del interna förhandlingar – ledamöter i koalitionens lilla parti, PSL, ville rösta mot regeringen, men fick foga sig.

Åklagaren granskar nu innehållet i samtalen för att se om det pågår något bakom kulisserna som strider mot grundlagen. (Warsaw Voice och webb-Bulletinen 21 aug 14)Sök i webb-Bulletinen