Åtal stoppas av parlamentarisk immunitet

När Mariusz Kamiński var chef för Antikorruptionsbyrån (CBA) ansåg många att byrån förföljde PiS-regeringens politiska motståndare och satte dem överst på listan över mutmisstänkta. 2009 fick han sparken, återgick till sin karriär som politiker, blev vice ordförande i PiS och ett av partiets toppnamn.

Förre CBA_chefen Mariusz Kaminski kan inte åtalas eftersom han har plats i sejmen.

Förre CBA_chefen Mariusz Kaminski kan inte åtalas eftersom han har plats i sejmen.

Åklagaren inledde en utredning av hur Kamiński skött sitt ämbete och för att kunna ta upp saken i domstol bad man i våras landets förtroendevalda häva hans parlamentariska immunitet. Men sejmen kunde inte enas, åtal kunde inte väckas och åtalet fick läggas på is.

Nu har tidningen Gazeta Wyborcza kommit över dokument som visar vad åklagaren stödde sig på i fallet Kamiński. Han anklagas för maktmissbruk och missbruk av tjänsteställning. En viktig del är häxjakten på den förre vänsterpresidenten Aleksander Kwaśniewski och hans hustru, juristen Jolanta Kwaśniewska. Vid inte mindre än tjugo tillfällen ska Kamiński i domstol ha ljugit till sig tillstånd att avlyssna paret Kwaśniewski.

Preskriptionstiden går egentligen ut i höst – men den skjuts framåt av immuniteten. Blir om Kamiński inte blir omvald nästa år, så kommer åtalet då, skriver Dorota Tubielewicz Mattsson.

Läs artikel >>