Kopacz väntas efterträda Tusk

Ewa Kopacz, talman i sejmen.

Ewa Kopacz, talman i sejmen.
Bild: wikipedia

Sedan premiärminister Donald Tusk fått toppjobbet som ordförande i Europeiska rådet, väntas han på tisdagen utse sin efterträdare som regeringschef. Hetaste tipset är Ewa Kopacz, talman i parlamentet sedan tre år och vice ordförande i partiet, tidigare sjukvårdsminister. Kopacz, som är 57 år, är läkare till yrket.

Redan i fredags sade Kopacz att hon är redo att ta över som premiärminister om det är vad partiet vill.

Även försvarsminister Tomasz Siemoniak har nämnts som en het kandidat.

Ännu har det inte beslutats om något formellt möte mellan Tusk och president Bronislaw Komorowski, rapporterade Polskie Radio på morgonen. Men enligt presidentens rådgivare i utrikesfrågor Tomasz Nalecz, är beslutet redan fattat.

Vem det blir talar presidenten inte om, sade Nalecz till TVN 24. Presidenten är en taktfull och kultiverad person, han avslöjar inte premiärministerns hemligheter.

PO ligger i opinionsmätningarna sämre till än oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) och höstens kommunalval blir en fingervisning för hur det går i parlamentsvalen nästa år. (Polskie Radio 1 sept 14)

Fotnot:
Europeiska rådet består av EU-ländernas stats- och regeringschefer, EU-kommissionens ordförande och en ständig ordförande, från 1 dec Donald Tusk.