Tusk på Westerplatte: Aldrig mera krig!

Historien går i cirkel och här på Westerplatte måste vi idag återigen säga ”aldrig mera krig!”. Tillsammans med våra allierade måste vi tydligt och med en stark röst säga att detta inte bara är tomma ord, att vi står för en klok politik, att vi står för en verklig europeisk solidaritet och att vi står för hela den europeiska och transatlantiska gemenskapens visa och orädda strategi! Det sade premiärministern och blivande ordföranden i Europeiska rådet Donald Tusk under den högtidliga ceremonin till minne av andra världskrigets utbrott. Ceremonin hölls på Westerplatte utanför Gdańsk där krigets första slag utspelades.

Polen, Europa och USA är fullt kapabla att driva en effektiv politik som kan trygga säkerheten i världen. Det finns fortfarande tid att hålla tillbaka dem som använder våld, makt och aggression som en del i det politiska spelet, sade Tusk.

När man minns det som hände här, på Westerplatte för 75 år sedan bör ingen ha några illusioner om att orden ”aldrig mera krig!” kan förändra något bara för att vi uttalar dem med en sådan förhoppning. När vi ser ukrainarnas tragedi, när vi ser kriget i Ukraina, i östra delen av vår kontinent, vet vi att september 1939 inte får upprepas! fortsatte regeringschefen.

Polacker vet mycket väl att ett tryggt Polen och ett tryggt Europa kräver mod, insikt och bestämd handling. Vi polacker är beredda att ta upp denna utmaning i fredens namn. Så att orden ”aldrig mera krig!” ska få den styrka de bör ha, avslutade Donald Tusk sitt anförande.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Den 1 september 1939 avlossade tyska krigsfartyg de första skotten mot en liten avdelning polska soldater på Westerplatte utanför Gdansk.
Under kriget dödades sex miljoner polacker, hälften av dem var judar. Stora delar av landet förstördes och huvudstaden Warszawa liksom flera andra städer bombades sönder och samman.