Donald Tusk har lämnat in sin avskedsansökan

Efter tisdagens möte med nationella säkerhetsrådet har premiärminister Donald Tusk lämnat sin avskedsansökan. President Bronisław Komorowski tar officiellt emot den på torsdag. Efter det har han två veckor på sig att utse en ny regering.

Om Tusks avskedsansökan tas emot av presidenten på torsdag ska den nya regeringen bildas senast den 25 september. Mycket tyder dock på att det kommer att ske snabbare, före den 20 september, skriver tidningen Gazeta Wyborcza. Komorowski säger att han inser behovet av att snabbt stabilisera den politiska scenen i Polen. Dessutom ska han den 25 september till USA för att delta i ett FN-möte.

Presidenten har redan tillkännagett att han ger den nuvarande talmannen Ewa Kopacz i uppdrag att bilda ny regering. Kopacz som är Medborgarplattformens (PO) officiella kandidat till premiärministerposten.

Innan Kopacz utses till premiärminister måste hon avgå som parlamentets talman. Enligt reglerna blir det den äldste vice talmannen som tar över talmansstolen. Och det är Jerzy Wenderlich från SLD.

Enligt polska medier väntas det stora ommöbleringar i regeringen.

Dorota Tubielewicz Mattsson