Polackerna köper färre cigaretter

Tobaksskatten höjs inte nästa år eftersom polackerna numera röker mindre. Det beslöt regeringen på torsdagen. Därmed blir det första gången sedan 2004 som skatten på cigaretter inte höjs. Förra året inbringade cigarettrökarna 18,21 miljarder zloty (43 miljarder svenska kronor) till statskassan, rapporterar tidningen Dziennik Gazeta Prawna.

Antalet rökare i polen uppskattas till 8,5 miljoner förra året – alltså en fjärdedel av befolkningen. Under de senaste två åren en halv miljon fimpat för gott – och under de senaste 19 åren så många som 4 miljoner.

I augusti köpte polackerna 3,7 miljarder cigaretter, vilket är 17 % mindre än samma månad förra året. Under årets första åtta månader såldes 29,2 miljarder cigaretter, vilket är 3 miljarder färre än förra året och 7 miljarder färre än 2012.

Det finns flera skäl till att tobakskonsumtionen minskat – dels att priserna höjts, dels att polackerna röker mindre. Den illegala cigarettmarknaden, som beräknas omfatta 6 miljarder cigaretter, är också en anledning till lägre skatteintäkter.

Polen införde rökförbud på offentliga platser 2010. (Polskie Radio 12 sept 14)