Åtal mot Sienkiewicz och Belka läggs ner

Publicerad 2014-09-16 19:08

Åklagarmyndigheten lägger nu ner utredningen av vad som sades under samtalet mellan inrikesminister Bartlomiej Sienkiewicz och centralbankschefen Marek Belka på innekrogen i Warszawa förra sommaren. Krogen var buggad, och samtalet spelades in – en utskrift publicerades i tidskriften Wprost i juni i år.

I inspelningen tycks Sienkiewicz och Belka göra en överenskommelse inför kommunalvalet. Ministern lovar att se till att dåvarande finansministern Jacek Rostowski fick lämna sin post. I gengäld skulle centralbanken hjälpa till med budgetunderskottet, för att undvika kritik mot regeringens ekonomiska politik.

Åklagaren har inte funnit några bevis för någon informell överenskommelse som skulle påverka centralbankens autonomi. (Warsaw Business Journal 16 sept 14)Sök i webb-Bulletinen