Zjirinovskij hotar Polen med stryk

Den ryska ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij är på hugget igen. I en intervju med den polska nyhetsstationen Fakty TVN förklarar han att det är Ryssland som betalar för Europas välstånd.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Vi kommer att sluta köpa någonting av er, ni blir fattiga och det blir ett uppror hos er igen, sa han. Det är ”snart slut med Europa”, spår Zjirinovskij, och Polen ”får stryk”. Väst inför sanktioner för att skrämma oss, men vi blir bara ännu ilsknare och tuffare och Europa får så mycket stryk att ni inte somnar förrän i mitten på 2000-talet, sa den kontroversielle politikern till Fakty TVNs reporter.

Om det inte hade varit för polsk politik skulle vi ha sluppit Nazityskland. Vi vill inte bråka med polackerna. Det är Polen som förlorar mest på sanktionerna, sa han och kallade Polen för ”huvudanstiftaren under andra världskriget”. Inte nog med det.

Ryssland kommer att förbjuda flygningar över ryskt territorium, försäkrar Zjirinovskij. Det blir tre gånger dyrare att flyga för er. Det är slut med Europa!

Han antyder även att Polen borde införa ryska som sitt andra officiella språk. Till slut understryker han att han ”älskar Polen” och vill Polens bästa.

Zjirinovskijs antipolska uttalande förvånar inte. Redan tidigare gjorde han sig känd för sina extrema åsikter. I augusti uppmanade han Ryssland, Polen och några andra länder att dela upp Ukraina sinsemellan.

Vladimir Zjirinovskij är ledare för det ultra nationalistiska Liberal-demokratiska ryska partiet och känd för sina populistiska och provokativa uttalanden. Han anses vara en ”kontrollerad opposition” som ger sken av att vara ett alternativ till den regerande makten men i själva verket aldrig opponerar sig mot den.

Zjirinovskij uttrycker ofta det som Kreml inte vill eller kan säga officiellt. Putin tar i offentliga sammanhang avstånd från vad Zjirinovskijs säger men fördömer dem inte med hänvisning till den ryska yttrandefriheten.

Därför är Zjirinovskij farlig och bör inte avfärdas som en clown.

Dorota Tubielewicz Mattsson