Komorowski vill inte byta utrikesminister

Spekulationerna om vem som kommer att ingå i Ewa Kopacz regering när den presenteras i morgon, fredag, är många.

En av dem som tros få lämna regeringen är utrikesminister Radoslaw Sikorski. Han solkades av avlyssningsskandalen som briserade i somras när tidskriften Wprost publicerade utskrifter av samtal mellan landets politiska topptjänstemän 2013. Mellan skål och vägg tycktes de diskutera en del oegentligheter, och polackerna var chockade – inte minst av deras vulgära språk. Premiärminister Donald Tusk talade upprört om att det är olagligt att med hjälp av avlyssningsapparatur skaffa sig information som man annars inte har rätt till. Sikorski väckte mest uppseende när han kategoriserade relationerna med USA som värdelösa.

I ett av samtalen tycks inrikesminister Bartlomiej Sienkiewicz ha bett centralbankens chef Marek Belka att hjälpa till med budgetunderskottet mot att dåvarande finansministern Jacek Rostowski fick lämna regeringen.

Samme Rostowski, idag EU-parlamentariker, nämns nu som aktuell för utrikesministerposten.

Rostowski har inte tillräckligt mycket erfarenhet av diplomatiska relationer, sade president Bronislaw Komorowski i en radiointervju. I dessa osäkra tider måste regeringen ha största möjliga stabilitet i sina internationella relationer.

Kopacz har talat med Sikorski under torsdagen, men ingenting har avslöjats om vad man talade om.

En annan kandidat till utrikesministerposten är Tusks forna rival i partiet, Grzegorz Schetyna, uppger TVP. I så fall skulle Sikorski bli talman i parlamentets andra kammare, sejmen. (Warsaw Business Journal, Polskie Radio och webb-Bulletinen 18 sept 14)