Presidenten invigde Katynminnesmärke

I närvaro av ambassadörer från tjugo olika länder avtäckte president Bronislaw Komorowski på onsdagen ett minnesmärke över de 20.000 polska krigsfångar, officerare och intellektuella, som dödades i Katynmassakern.

Ceremonin hölls på 75-årsdagen av den sovjetiska inmarschen i Polen 17 september 1939.

Våren 1940 avrättade sovjetiska säkerhetsstyrkor 20.000 polska krigsfångar i skogarna kring Katyn nära Smolensk i västra Ryssland. Massakern är ett trauma för de flesta polacker, nästan alla familjer har någon anförvant som sköts i Katynskogen.

Epitafiet är första delen av ett blivande Katynmuseum, som ska inrättas i Warszawa. 26.000 föremål väntar på att få plats i det nya museet.

Ett brott som detta kan aldrig glömmas, sade Komorowski i sitt tal. Varje aggressivt beteende, varje brutalitet, varje brott som begås av egoistiska skäl kommer att avslöjas förr eller senare och vändas emot den brottslige.

En av de viktigaste grunderna för det fria Polen är att vi undersökt sanningen om Katyn och stärk minnet av massakern. (Polskie Radio 18 sept 14)

Mer om Katynmorden >>