Polen har fått en ny regering

Klockan 10 presenterade den blivande premiärministern Ewa Kopacz Polens nya regering.

Janusz Piechociński – vice premiärminister och näringslivsminister
Tomasz Siemoniak – vice premiärminister och försvarsminister
Grzegorz Schetyna – utrikesminister
Władysław Kosiniak-Kamysz – arbetsmarknadsminister
Cezary Grabarczyk – justitieminister
Mateusz Szczurek – finansminister
Bartosz Arlukowicz – sjukvårdsminister
Marek Sawicki – jordbruksminister
Andrzej Biernat – idrottsminister
Teresa Piotrowska – inrikesminister
Lena Kolarska-Bobińska – utbildningsminister
Joanna Kluzik-Rostkowska- skolminister
Małgorzata Omilanowska – kulturminister
Andrzej Halicki – administrationsminister
Maria Wasiak – infrastruktur- och utvecklingsminister
Włodzimierz Karpiński – skatteminister
Małgorzata Fuszara – regeringens talesperson
Jacek Cichocki – chef för premiärministerns kansli

Det är en regering med starka personligheter, väl kvalificerade att genomföra de uppgifter jag ställer dem inför. Och den viktigaste uppgiften är att återvinna polackernas förtroende, sa Ewa Kopacz. Vi kommer att kräva av oss själva mer än andra.

Det är alltså en regering som behåller en lång rad ministrar från Tusks tid men som också får nya ministrar och nya ansikten. Valet av Grzegorz Schetyna till utrikesminister och Andrzej Halicki till administrationsminister tyder på att Kopacz vill ena partiet och få bort fraktionerna. Schetyna och hans anhängare får svårare att attackera premiärministern om de sitter i regeringen. Det är en utsträckt hand, en försoningsgest, som förhoppningsvis ska stärka Medborgarplattformen (PO) inför de höstens kommunalval. Men det kan dessvärre också försvaga partiet om de inre stridigheterna inte upphör och maktkampen inom partiet fortsätter.

Ewa Kopacz vill med sin regering visa att hon är självständig, handlingskraftig och professionell. Antalet kvinnor i regeringen har ökat även på tunga ministerposter (det är till exempel första gången någonsin som en kvinna blivit inrikesminister i Polen).

Det som överraskar är att två tunga namn som utrikesministern Radosław Sikorski och förra finansministern Jacek Rostowski hamnat utanför regeringen. Båda har haft stora framgångar på sina respektive områden och genom sina insatser vunnit stor respekt utomlands. Sikorski föreslås ersätta Kopacz som parlamentets talesman. Det är inte omöjligt att detta är effekten av den blivande premiärministern vill blidka president Bronisław Komorowski som sägs inte vara särskilt förtjust i vare sig Sikorski eller Rostowski.

Dorota Tubielewicz Mattsson