Polska konstnärer på Moderna i Malmö

Verk av Lukasz Jastrubczak visas på Moderna museet i Malmö.

Verk av Lukasz Jastrubczak visas på Moderna museet i Malmö.

Under hösten 2014 presenteras nu den tredje upplagan av Modernautställningen på Moderna Museet Malmö. Två gånger tidigare, 2006 och 2010, har Moderna Museets mönstring av svensk samtidskonst, Modernautställningen, visats i Stockholm.

Till skillnad från de två tidigare utställningarna har det geografiska området utvidgats från att endast innefatta konstnärer med anknytning till Sverige till att omfatta en stor del av Östersjöområdet. Utställningen presenterar 38 samtida konstnärer och konstnärsgrupper från, eller baserade i, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen. Även ett par historiska inslag kommer att inkluderas. Det geografiska omfånget sammanfaller även med 100-årsjubileet av Baltiska utställningen som ägde rum i Malmö, 1914.

Society Acts finns Cezary Bodzianowski, Lukasz Jastrubczak, Tadeusz Kantor, Agnieszka Kurant och Janek Simon representerade.

I samband med utställningen planeras ett rikt program av performances, föreläsningar och filmvisningar. Det publiceras även en omfattande katalog där alla deltagande konstnärer presenteras.

Utställningen pågår fram till 25 jan 2015. Moderna museet, Ola Billgrens plats 2–4, som ligger centralt mitt i Malmö. (Polska institutet sept 14)

Läs mer om de polska konstnärerna

Läs mer om utställningen