Sikorski valdes till ny talman i sejmen

Parlamentets nya talmam,  Radoslaw Sikorski. Foto: Wikipedia.

Parlamentets nya talmam, Radoslaw Sikorski.
Foto: Wikipedia.

Förre utrikesministern Radoslaw Sikorski valdes på onsdagen till ny talman i sejmen, parlamentets andra kammare. Han efterträder Ewa Kopacz, som blev statsminister efter Donald Tusk, ny ordförande i Europeiska rådet. Sikorski fick lämna utrikesdepartementet när premiärminister Ewa Kopacz i förra veckan bildade regering.

Jag ska förtjäna ert förtroende genom arbete, inte tal, sade den nye talmannen när valet var klart.

Talmansposten är landets näst högsta ämbete, och talmannen kommer i rang närmast efter presidenten. Sikorski, som är 51 år, har varit utrikesminister i sju år i regeringen Tusk. Dessförinnan var han försvarsminister i två år i den koalitionsregering som leddes av Jaroslaw Kaczynski, ordförande i det största oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa). (Polskie Radio 24 sept 14)