Incest – ett tabu som måste ifrågasättas

Jan Hartman, känd filosofiprofessor från Jagiellonska universitetet i Kraków och medlem i missnöjespartiet Twój Ruch (Din Rörelse), skriver på sin blogg att den erotiska kärleken mellan bror och syster kan vara mycket vacker. Det sista tabubelagda ämnet – incest – måste ifrågasättas och granskas i en debatt.

Det där är professorns privata åsikter och strider mot forskningsetiken, konstaterar universitetsledningen och skickar ärendet till disciplinnämnden. Även Twoj Ruchs ledare, Janusz Palikot, är tveksam till utspelet.

I söndags ville Hartman dra igång en diskussion kring incest på på tidskriften Politykas blogg. Det blev en mediastorm och inlägget har tagits bort från bloggen.

Jag är inte för en legalisering av incest, förklarar Hartman, som försöker se det hela som ett missförstånd. I den tyska debatten förs en diskussion kring en förmildring av straffen för incest, initierad av regeringens Etiska kommitté. Där tar man nu upp det mest tabubelagda ämnet i vår kultur – ett tabu som hittills bara brutits av författare och filmskapare; i den seriösa politiska debatten dyker ämnet nu upp för första gången, skriver Jan Hartman.

Eftersom detta tabu nu faktiskt har brutits, skriver Hartman, väntar nu en diskussion som är värd att ta upp.

Dorota Tubielewicz Mattsson