Natos militära förmåga ifrågasätts

Det blir svårt för Nato att uppfylla de löften om säkerhetsgarantier gentemot Polen och de baltiska staterna som avgavs vid senaste toppmötet i Newport i Wales i september. Det skriver den tyska tidningen Der Spiegel och hänvisar till källor inom militära kretsar.

Högt uppsatta militärer inom Nato tvivlar nu på att det blir möjligt att införa den s k Readiness Action Plan som antogs vid mötet. De pekar på ekonomiska och organisatoriska svårigheter.

Under förra lördagens Natomöte i Vilnius betvivlade USAs stabschef, general Martin Dempsey, att Nato skulle kunna vara klara för insatser inom 48 timmar, skriver tidningen.

Det är orealistiskt, sade Dempsey, det skulle innebära att soldaterna ständigt står redo i uniform.

De andra stabscheferna ansåg att Natos snabbinsatsstyrka borde ha högst några hundra soldater. Enligt Der Spiegel skulle en skarp ordväxling mellan Martin Dempsey och Natos överbefälhavare Philip Breedlove ha inträffat. Breedlove lär ha sagt att Dempsey snarare borde presentera sin skepsis för USAs utrikesminister John Kerry och försvarsminister Chuck Hagel. Det var de som på toppmötet i Newport accepterade den plan som nu ifrågasätts av Dempsey.

Även den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen har sagt att Tyskland kan ha problem med att uppfylla sina åtaganden gentemot Nato.

Dorota Tubielewicz Mattsson