Ukrainakrisen kan påskynda en energiunion

Krisen i Ukraina kan hjälpa Polen att realisera sina planer på en energiunion inom EU. Det sade president Bronislaw Komorowski till journalister under en resa i Portugal.

Vi känner alla att Ryssland använder energin – särskilt naturgasen – som ett politiskt vapen, sade Komorowski.

Förre premiärminister Donald Tusk har arbetat hårt för en energiunion inom EU. Det skulle dels handla om gemensamma upphandlingar från EU, vilket borde kunna pressa ner priset, dels om att solidariskt dela på den energi som levereras till EU. Även om Ryssland bestämmer sig för att skruva åt kranarna till de gasledningar som går genom Ukraina, så ska det inte drabbar de länder som får sin naturgas från Ryssland den vägen.

Energisolidaritet inom EU innebär att Ryssland inte kan bedriva utpressning mot ett land, sade Komorowski, som också menade att den ryska naturgasbranschen riskerar att kollapsa om Moskva inte samarbetar med andra länder. (Polskie Radio 30 sept 14)