Kopacz vill höja förtroendet för politikerna

Att återuppbygga polackernas förtroende är mitt viktigaste mål. Det sade den nya premiärministern Ewa Kopacz när hon på onsdagen höll sin första regeringsförklaring i parlamentet. Polackerna vill inte ha revolution men de väntar sig förändringar.

’Vad gäller konflikten i Ukraina utlovade den blivande regeringschefen en pragmatisk hållning.

Men Polen kommer inte att acceptera att Europas gränser förändras med våld, sade hon.

Hög prioritet har också Polens starka ställning i EU, sade Kopacz, liksom att arbeta vidare för energisäkerhet. Ett av våra nyckelmål är också att upprätthålla våra starka band med USA.

Att gå med i eurozonen och så småningom byta zlotyn mot euron är inte aktuellt förrän vi uppfyller de kriterier som ställs av EU och Europeiska centralbanken, sade Kopacz. Men vi ska ha en klok balans i skattepolitiken och vi har en ambitiös plan för den ekonomiska tillväxten.

Hon vill också bekämpa den växande barnfetman och införa förbud mot skräpmat i skolorna. Statliga daghem och förskolor ska få mer pengar.

Familjepolitiken, sade Kopacz, ska hjälpa och inte hindra föräldrar att arbeta.

Hon avslutade med att be parlamentarikerna om 100 dagars samarbete med den nya regeringen.

Efter en debatt väntar en debatt om den nya regeringens planer för framtiden. Därefter vidtar en förtroendeomröstning, som väntas utfalla med att Kopacz och hennes regering får förtroendet att leda landet till nästa val. De två regeringspartierna PO (Medborgarplattformen) och PSL (Bondepartiet) har majoritet i parlamentet.

Kopacz markerade tydligt att regeringen inte längre leds av Donald Tusk, som ju valts till ordförande i Europeiska rådet efter Herman Van Rompuy. Enligt en PO-parlamentariker har den förre finansministern Jacek Rostowski har haft stort inflytande över innehållet i regeringsförklaringen. Rostowski fick sparken förra året, och efter vad som framkommit i sommarens avlyssningsskandal skedde det på begäran av centralbankschefen Marek Belka.

President Bronislaw Komorowski var som vanligt närvarande i kammaren under regeringsförklaringen, liksom förre premiärministern Donald Tusk. Ny talman i parlamentet är förre utrikesministern Radoslaw Sikorski, som tog över när Kopacz utsetts till premiärministerkandidat.

Väljarnas stöd för PO har ökat betydligt sedan Tusk fick en hög post i EU – vilket var välbehövligt efter avlyssningsskandalen. När Polen i november går till kommunalval visar det sig om Tuskeffekten håller i sig eller om det största oppositionspartiet PiS trots allt har störst förtroende ute i landet. (Polskie Radio och webb-Bulletinen 1 okt 14)