Optisk teknik avslöjar da Vinci

Leonardo da VIncis målning Dam med hermelin. Foto: Frank Zöller, wikipedia.

Leonardo da Vincis målning Dam med hermelin.
Foto: Frank Zöller, wikipedia.

Leonardo da Vinci målade tre olika versioner av sitt mästerverk Dam med hermelin. Det visar ny forskning. Den franske forskaren Pascal Cotte har i tre år med hjälp av ny optisk teknik studerat målningen, som för närvarande hänger på Wawel i Kraków.

Man kan skala målningen som en lök, lager efter lager, och då ser vi vilka ändringar konstnären har gjort, säger Cotte till BBC. Vi har upptäckt att Leonardo ändrar sig hela tiden, han raderar och lägger till, provar sig fram.

En av förändringarna är att hermelinen i damens famn från början var ett annat djur i en helt annan pose. Hermelinen är i da Vincis måleri en symbol för renhet.

Furst Adam Czartorisky köpte tavlan 1798, men efter upproren mot Tsarryssland 1830–31 smugglades den till Paris av familjen. När Nazityskland över hundra år senare ockuperade Polen konfiskerade nazityske guvernören Hans Frank da Vincis mästerverk.

Damen med hermelinen ägs av den furstliga familjen Czartorisky och medan Czartoriskymuseet renoveras har Damen fått en tillfällig bostad på den gamla kungaborgen Wawel. (Polskie Radio 1 okt 14)