Regeringen Kopacz får förtroende

Regeringen har fått ett mycket starkt förtroende, och vi ska arbeta hårt för att motsvara det förtroendet, sade Polens nya regeringschef, Ewa Kopacz. Jag tror att alla i regeringen är medvetna om det. Förtroendeomröstningen i parlamentet utföll med 259 röster för den nya regeringen och 183 emot. 3 ledamöter lade ner sina röster, rapporterar polska medier.

Bortsett från regeringspartierna PO (Medborgarplattformen) och PSL (Bondepartiet) röstade också Din Rörelse (Twój Ruch) ja till regeringen Kopacz.

Den nya premiärministern meddelade direkt att hennes första resa kommer att gå till Bryssel och Berlin, skriver TNV 24.

Kopacz vädjade också om ett slut på det ”inbördeskrig” som rått mellan den avgående premiärministern Donald Tusk och oppositionsledaren Jaroslaw Kaczynski, och de två kombattanterna sågs senare skaka hand med varandra, rapporterar Polskie Radio .

Försoningen mellan två bittra politiska rivaler efter sju års fiendskap visar på Ewa Kopacz kraft, sade Tusk senare. (wB 1 okt 14)