Presidenten ville ha kvar Sikorski på UD

Jag tycker att det hade varit bäst om Radoslaw Sikorski fått stanna kvar som utrikesminister fram till valet nästa sommar. Det sade president Bronislaw Komorowski på tisdagen till TVN24. Redan före regeringsombildningen påpekade han att Polen med anledning av oroligheterna i Ukraina behövde ha stabilitet i de internationella relationerna.

Men premiärminister Ewa Kopacz valde Grzegorz Schetyna – som för några år sedan var inrikesminister – till chef för UD. Sikorski, som hållit hög profil under sin tid som utrikesminister, valdes till i stället till talman i parlamentet.

Varför det blev så ville Komorowski inte tala om.

Jag vet det inte och jag kan inte spekulera om krokvägarna i partiets inre liv, sade han.

Även förre finansministern Jacek Rostowski, som för ett år sedan fick lämna regeringen, har nämnts som tänkbar efterträdare till Sikorski.

Han har stora förtjänster, men han skulle inte passa som utrikesminister, sade Komorowski. (Polskie Radio 8 okt 14)