Karusellen kring Kopacz

Intressanta saker pågår kring Polens nya premiärminister, Ewa Kopacz. Så sent som för ett par dagar sedan stod det klart att förre finansministern och vice premiärministern Jacek Rostowski skulle bli hennes huvudrådgivare i finansfrågor. Idag står det klart att han inte blir det. Rostowski ville bli konstitutionsminister, han ville ha stora befogenheter: kontroll över finans-, näringslivs- och socialdepartement. Kopacz blev rädd för att plötsligt få dubbla finansministrar. Det skulle bädda för en konflikt inom regeringen, säger anonyma källor inom Medborgarplattformen (PO) till tidningen Gazeta Wyborcza. Hon sa nej. Ett gräl uppstod.

Nu är det för sent att de två ska kunna samsas igen, säger en källa.

Rostowski har redan varit vice premiärminister och ville nu vara nummer ett. Han vägrade stå som nummer två på listan över kandidater till EU och valde en annan region, där han kunde vara nummer ett,  och förlorade, säger en källa.

Bondepartiet (PSL) som är POs koalitionsparti döljer inte sin glädje. Enligt källor inom PSL hängde regeringskoalitionen på en skör tråd. PSL:s ledare ställde ultimatum – Rostowski eller koalition.

PSL har under en lång tid haft svårt att samarbeta med Jacek Rostowski. Han var stenhård, säger en av PSLs mest inflytelserika politiker till Gazeta Wyborcza. Som finansminister vägrade Rostowski att avsätta pengar till förskolor, bekämpning av arbetslöshet etc. Med den nuvarande finansministern Mateusz Szczurek har vi ett mycket gott samarbete, säger politikern.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Rostowski är onekligen en av Polens mest kompetenta och erfarna politiker. Men han är mycket principfast – han skulle ha blivit utrikesminister efter Sikorski, men vägrade släppa sitt brittiska medborgarskap.

Turbulensen kring premiärministerns rådgivare är inte bra. Även förre premiärministern Jan Krzysztof Bielecki och PR-specialisten Michal Kaminski väljer nu att lämna politiken och Ewa Kopacz för att jobba inom den privata sektorn. I Polen är det kommunalval i november och parlamentsval nästa år. Om PO ska kunna vinna krävs en samlad och kraftfull insats för partiet. Har PO råd med bråk och turbulens?