Sikorski backar: Jag har blivit feltolkad

Parlamentets nya talmam,  Radoslaw Sikorski. Foto: Wikipedia.

Sikorski backar: Det har jag aldrig sagt.
Foto: Wikipedia.

Nej, inget möte ägde rum mellan Rysslands president Vladimir Putin och Polens dåvarande premiärminister Donald Tusk. Det sade talmannen och förre utrikesministern Radoslaw Sikorski vid sin andra presskonferens på tisdagen. Sikorski förklarade sitt felaktiga uttalande med sitt dåliga minne.

Måndagens stora politiska nyhet i Polen var att Putin 2008 skulle ha föreslagit Tusk att de två länderna i broderlig sämja skulle dela upp Ukraina sinsemellan. Uppgiften fanns hos nyhetsportalen politico.com, som intervjuat Sikorski.

Men idag backar han: Jag var inte med under själva samtalet, men jag har fått det återberättat för mig. Ord har uttalats som då kunde tas för historiska allusioner eller ett sorgligt skämt. Ordet ”förslag” har övertolkats, säger Sikorski till Wyborcza. Dorota Tubielewicz Mattsson rapporterar om frågetecknen i dagens Warszawa.

Läs artikel >>