Fader Rydzyk och lagen

Sju parlamentariska grupper har samlats i parlamentet för att diskutera det straff på 50.000 złoty (ca 120.000 kronor) som nyligen ålagts den ultrakonservativa och ultrakatolska tv-stationen Telewizja Trwam. Kanalen uppmanade till våldshandlingar under fjolårets Frihetsmarsch (en av ultranationalistiska kretsar initierad manifestation som årligen marscherar genom Warszawas gator den 11 november – Självständighetsdagen).

Telewizja Trwam är tillsammans med den ökända Radio Maryja fader Rydzyks skapelse och båda är kända för sina homofoba, antisemitiska och nationalistiska budskap.
Det var första gången på mycket länge som fader Rydzyk träffade Jan Dworak, chef för Nationella Radio- och TV-rådet (KRRiT).

Jag förklarade att Radio Maryja och Telewizja Trwam vid upprepade tillfällen brutit mot lagen, i synnerhet när det gällde förtäckt reklam, söder Dworak. För en tid sedan försökte vi förklara skillnaden mellan information och reklam för Radio Maryja, men det var tydligen inte tillräckligt eftersom incidenterna upprepas med jämna mellanrum.

Docent Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Vi kan inte stänga munnen på våra gäster, sade Rydzyk. Och om lagen är dum och orättvis behöver vi inte lyda den. Även Hitler stiftade lagar.

På Jan Dworaks konstaterande att han har att efterleva den lag som lagstiftats av parlamentet svarade Rydzyk: Som katolik behöver jag inte lyda den.

Om fader Rydzyk så brutalt ifrågasätter den polska lagstiftningen borde katolska kyrkan ta en närmare titt på kretsar kring honom, säger Jerzy Stępień, tidigare ordförande i Konstitutionsdomstolen.