Komorowski: Nato behöver en ny strategi

I ljuset av Ukrainakrisen behöver Nato en ny långtidsstrategi. Det sade president Bronislaw Komorowski, som på torsdagen deltog i Natos Defence College i Rom.

Krisen i öster kommer att fortsätta, sade Komorowski, och den kräver att Nato utvecklar ett nytt koncept. Viktigast bör vara att öka styrkan och sammanhållningen i alliansen. Angripare ska kunna hindras genom Natos närvaro vid medlemsländernas gränser, och våra styrkor behöver förberedas på tänkbara negativa scenarior.

I veckan bekräftade försvarsminister Tomasz Siemoniak regeringens planer på att öka sin militära närvaro i östra Polen .

Att lägga grunden för en ny NATO-strategi kan vara lämpigt på Natos toppmöte i Warszawa 2016, och så kan strategin antas 2018, sade presidenten.

Nato har i veckan noterat en markant ökning av ryska flygplan i det europeiska luftrummet, konstaterar Nato i ett uttalande. Planen misstänks avstå från att använda sina transpondrar under övningarna, vilket kan innebära risker för den civila luftfarten. (Polskie Radio 31 okt 14)