Tusk lämnade över till Kopacz

På regeringspartiet Medborgarplattformens (PO) partikonvent i helgen lämnade förre premiärministern Donald Tusk formellt över ordförandeklubban till sin efterträdare Ewa Kopacz.

Jag lämnar över partiet och Polen i goda händer, sade Tusk. På bara de här få veckorna har ni kunnat se att vaktombytet varit bra för PO.

Kopacz i sin tur tackade Tusk för hans elva lyckosamma år som partiledare, och påpekade att ordförandeskiftet kommer sig av Tusks goda resultat, som medfört att han fått ett toppjobb i EU, inte på konflikt eller kris i PO.

Ledarbytet visar att PO är ett modernt europeiskt parti som vet hur man smidigt byter en ordförande mot en annan, sade Kopacz.

Ordförandeskiftet innebar också starten på en maktkamp i partiet, skriver tidningen Rzeczpospolita. Såväl den förre utrikesministern Radoslaw Sikorski som den tillträdande, Grzegorz Schetyna, sågs som starka konkurrenter till Kopacz. Schetynas första utrikespolitiska tal tolkades av många som ett tecken på rivaliteten med Sikorski, skriver tidningen. (Warsaw Voice 10 nov 14)