Svarta marknaden för cigaretter blomstrar

Försäljningen av cigaretter i Polen sjunker dramatiskt. Det handlar om tiotal procent per år. Men det betyder inte att polackerna har blivit klokare och slutar röka. De köper istället illegala cigaretter.

Polen är ett av de länder i Europa som har de billigaste cigaretterna. Ett paket kostar 2,80 euro (cirka 27.50 svenska kronor) medan samma paket kostar 4,30 euro (42.25 kronor) i Spanien, 5 euro (49 kr) i Tyskland, 8,15 (80.10 kr) i Storbritannien och hela 11,66 (114.60 kr) euro i Norge.

Men om man ställer priserna i relation till medborgarnas inkomster är cigaretterna dyra i Polen.

De senaste åren har cigarettpriser dessutom stigit våldsamt. Enligt beräkningarna steg priset på billiga cigaretter med hela 215 %. Just billiga cigaretter utgör i Polen 50 % av marknaden. Polacker vill undvika de höga cigarettpriserna och flyr till cigaretthandelns gråa zon, dvs den svarta marknaden. Det är lätt att köpa insmugglade cigaretter från öst där priserna är betydligt lägre (ca 1 euro per paket – 9,85 i svenska pengar). Tullen hittar dagligen hela lastbilar med smuggelcigaretter på väg in in i Polen. Man uppskattar att den svarta marknaden utgör 25 % av försäljningen.

Problemet har blivit uppenbart till och med för Finansdepartementet, som för första gången på flera år inte kommer att höja cigarettskatten 2015.

Dorota Tubielewicz Mattsson