Sikorski i Harvard

Radosław Sikorski, parlamentets nye talman, har nyligen föreläst vid det amerikanska Harvarduniversitetet. Han talade om historien och dess relevans för situationen i östra Europa.

Ryssland styrs av korrumperade KGB-officerare. De vill förhindra sina grannländer att ansluta sig till Västvärlden, sa Sikorski.

Det var hans första offentliga tal sedan den beryktade intervjun i nättidskriften Politico där han hävdade att Putin 2008 föreslagit Polens dåvarande premiärminister Donald Tusk en delning av Ukraina.

Föreläsningen handlade om Ryssland och Ukraina och den här gången höll Sikorski sig inom de diplomatiska ramarna. Han påminde om den komplicerade polsk-ryska historien: om hur Polen intog Moskva år 1612, om Molotov-Ribbentrop-pakten, om Katyńmorden, men han talade också om de förbättrade polsk-ryska relationerna efter kalla krigets slut.

Någonting gick ändå snett, konstaterade Sikorski. Väst har aldrig, tvärtemot vad den ryska propagandan hävdat, försökt förödmjuka eller utnyttja Ryssland. Problemet är att Rysslands ledare är beroende av ”korrumperade näringslivsstrukturer” och därför måste manipulera sina massmedier. Den politiska eliten i Ryssland består av gamla KGB-officerare som sedan slutet av 1980-talet använt statliga pengar för att köpa enorma mängder av fastigheter, mark och naturtillgångar, sade Sikorski. För att skydda sina rikedomar måste de förhindra en demokratisk revolution. Det är också därför Ryssland gör allt för att kväsa de demokratiska rörelserna i sina forna republiker.

Sikorski talade också om Rysslands aggressivitet gentemot Väst: om det propagandakrig som förs av den engelskspråkiga tv-stationen Russia Today, om det ryska flygets och underrättelsetjänstens provokationer och om att Ryssland stödjer radikala grupper i Europa.

Om Ukraina sa han att det inte utnyttjat sin chans att demokratisera landet. De har inte haft någon Wałęsa eller Balcerowicz, sa Sikorski.

Dorota Tubielewicz Mattsson