Polackerna dricker allt mer öl

88 % av de vuxna polackerna drack öl under 2013, och 73 % (22,8 miljoner personer) drack regelbundet eller åtminstone åtskilliga gånger under året.

Uppdelat på kön blir det 84 % av de vuxna männen och 63 % av de vuxna kvinnorna. Öl blir också alltmer populärt bland ungdomar – 80 % av personer mellan 18 och 39 år dricker öl regelbundet. Efter 40 avtar öldrickandet, visar en färsk rapport.

Öl står för nästan hälften av den summa som vuxna polacker lägger på alkohol. Konsumtionen har ökat varje år under en längre period, och producenterna räknar med att trenden fortsätter under de närmaste åren.

Polen är en av Europas största ölmarknader. Förra året såldes 3,82 miljarder liter öl för totalt 19,3 miljarder zloty (46 miljarder svenska kronor). Utslaget på den vuxna befolkningen blir det 121 liter per person. I länder som Tyskland (128 liter/person) och Tjeckien (175 liter/person), har ölkulturen ännu djupare rötter och där utgör öl en procentuellt större del av det samlade alkoholintaget. (Warsaw Business Journal 26 nov 14)