Hybridbåt drivs med olika energikällor

Ingenjörer från Marinakademin i Szczecin har skapat ett navigerings- och styrsystem till en ovanlig hybridbåt, som kommer att utnyttja inte bara vindkraft utan även solenergi och vågenergi. Det är ett projekt som saknar motsvarighet i världen.

Båten ska byggas på ett turkiskt varv i Tuzla. Ingenjörerna från Szczecin tar hand om navigering (elektroniska kartor) och det styrsystem som ska förena de olika energikällorna, d v s solenergi, vindturbiner och en liten vattenturbin. Tanken är att även skapa ett system som ska ”interagera med användaren”. Systemet bygger på paneler som reagerar på beröring samt intelligenta styrmedel.

I skapandet av denna hybridjakt deltar även ingenjörer från Tekniska högskolan i Warszawa som ansvarar för ekologiska batterier.

Den innovativa båten ska tas i bruk 2016. Första resan planeras på Marmarasjön utanför Turkiet.

Dorota Tubielewicz Mattsson