Massgravar vid Przemysl grävs ut

Kvarlevorna efter nästan 3.000 italienska och sovjetiska krigsfångar från andra världskriget hittades vid utgrävning av åtta massgravar utanför Przemysl i sydöstra Polen nära gränsen till Ukraina. De kommer att överföras till en militär kyrkogård i närheten. I gravarna finns också rester av uniformer, och id-handlingar för åtminstone tre sovjetiska soldater.

Utgrävningen, som görs av arkeologer och antropologer, inleddes i oktober. Under kriget fanns krigsfångeläger i trakten. Fångarna levde under usla förhållanden, hundratals dog av umbäranden, andra sköts ner. De döda grävdes ner i massgravar utanför lägret.

Det finns redan tidigare ett minnesmärke över de döda fångarna, men när området är genomsökt kommer kyrkogården att byggas om, och en minnesplatta att sättas upp. Invigningen är planerad till 2015. (gazeta.pl 3 dec 14)