Polen lämnar Afghanistan

Efter tretton år i Afghanistan avslutade Polen på torsdagen officiellt sitt Nato-uppdrag i landet. Soldaterna på basen i Bargam lämnade över till dem som ska ta hand om övergången till ett mindre Natouppdrag, där 150 polska soldater ska ingå.

1500 ton utrustning har nu skickats tillbaka till Polen, men det som inte lönar sig att ta hem blir kvar, sa överste Adam Slodczyk. Föremål till ett värde av 300.000 zloty (runt 720.000 svenska kronor) har donerats till humanitära afghanska organisationer.

Sammanlagt har 20.000 civil- och militäranställda passerat basen i Bargam under de gångna tretton åren. Som mest bodde 2.600 personer på basen samtidigt.

Den polska kontingenten i Afghanistan var en del av Natos Isaf-uppdrag. Polska soldater har bekämpat talibaner, hjälpt till att återuppbygga Ghazniprovinsen och utbildat 11.000 afghanska soldater och poliser. Runt 130 ton humanitär hjälp har också distribuerats från basen.

Under uppdraget har 45 polska soldater dött och 361 har skadats. I materiella termer beräknas ha närvaron i Afghanistan ha kostat polackerna 6 miljarder zloty (nästan 15 miljarder svenska kronor). (4 dec 14)