Presidenter förbereder för ökad Natonärvaro

De beslut som fattades på Natos toppmöte i Wales i september kan genomföras snabbare efter det arbete som Polen, Estland, Lettland och Litauen genomfört tillsammans.

Det sade president Bronislaw Komorowski, som på tisdagen i Tallin träffat de baltiska statscheferna, Estlands Toomas Hendrik Ilves, Litauens Dalia Grybauskaite och Lettland Andris Berzins.

På mötet diskuterades resultatet av Natotoppmötet, säkerhetsfrågor, den pågående Ukrainakrisen samt regionalt samarbete i fråga om transporter och energi.

Den politiska samordningen är viktig för den händelse att säkerheten i länderna runt Östersjön försämras med anledning av konflikten i Ukraina, sade Komorowski. Jag är glad att se att vår region har en gemensam syn på en lång rad frågor. De beslut som fattades på Natos toppmöte är grundläggande för säkerheten i vår region, och jag är säker på att vi med gemensamma ansträngningar kan verkställa dem.

Toppmötet avslutade med en deklaration om höjd beredskap, vilket avsåg bildandet av en snabbinsatsstyrka på cirka 4.000 soldater, och utveckling av militär infrastruktur i Natos östra flank. (Polskie Radio 3 dec 14)