Sikorski misstänks för fusk med reseräkningar

Som utrikesminister 2007–2014 fick nuvarande talmannen Radoslaw Sikorski ut runt 80.000 zloty (närmare 200.000 svenska kronor) i bilersättning. Trots att departementet höll honom med tjänstebil har han skrivit reseräkningar för tjänsteresor på 90.000 km med egen bil. Nu hävdar veckotidningen Fakt att kilometermätaren på hans bil bara kommer upp i en tredjedel av den siffran.

Riksåklagaren har därför beslutat inleda en utredning om Sikorskis reseräkningar. Det finns också misstankar om att den förre utrikesministern lät departementet betala hans födelsedagskalas.

I november avslöjades att ett antal parlamentariker flera gånger begärt ersättning för resa med egen bil till olika möten i Europa – men i själva verket köpt biljett till något budgetflyg och stoppat mellanskillnaden i egen ficka.

Efter det såg Sikorski till att parlamentarikernas utlandsresor nu redovisas på en särskild webbplats på nätet. (Warsaw Voice 16 dec 14)