Viktigast i år: Tusks topptjänst i EU

Valet av Donald Tusk som ordförande i Europeiska rådet var årets viktigaste händelse. Det anser hälften av polackerna, enligt en opinionsmätning som gjorts för tidningen Rzeczpospolita.

28 % pekar på den stora avlyssningsskandalen i somras, då veckotidningen Wprost publicerade inspelningar av samtal mellan toppolitiker i lyxig krogmiljö. Ett av samtalen indikerade att förre finansministern Jacek Rostowski fick lämna regeringen för arr centralbankschefen Marek Belka skulle hjälpa statskassan med pengar.

Nästan lika många ser det polska fotbollslandslagets seger över Tyskland i oktober som årets viktigaste händelse.

Längre ner på listan kommer kommunalvalen i november, då rösterna inte kunde räknas på flera dagar på grund av ett datorfel, vilket medförde att oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) förlitade sig på vallokalsundersökningarna och kände sig som valets vinnare i flera dagar.

De flesta som röstade på Tusks utnämning är anhängare av hans parti, regerande PO (Medborgarplattformen), och de flesta som upprördes av valfiaskot tillhör PiS supporterskara.(Polskie Radio 29 dec 14)