Julbonusarna ökar i offentlig förvaltning

I Polen får alla offentliganställda en trettonde månadslön till jul, en så kallad trzynastka. Denna julbonus har ökat avsevärt från 2013 till 2014, meddelar finansdepartementet. Dels för att fler fått jobb i den offentliga sektorn, dels för att fler jobbat länge där, vilket innebär högre lön och högre julbonus.

Trzynastkan utgår till dem som varit anställda mer än sex månader under året, och ska uppgå till 8,5 % av lönen. I år uppgår summan av julbonusarna till 5,12 miljarder zloty (12 miljarder svenska kr), 50 miljoner mer än 2013.

I det privata näringslivet blir ökningarna än större, skriver tidningen Dziennik Gazeta Prawna.

Kritiska röster menar att systemet bör skrotas, eftersom den motiveringshöjande effekten i arbetslivet avtar när alla får ta del av bonusen. (Polskie Radio 31 dec 14)