Två Baftra-nomineringar för Ida

Pawel Pawlikowskis film Ida blir Polens Oscarsbidrag

Pawel Pawlikowskis film Ida blir Polens Oscarsbidrag

Pawel Pawlikowskis film Ida nomineras av den brittiska Bafta-juryn som priskandidat i två kategorier, bästa foto och bästa utländska film.

Pawlikowskis mor lämnade Polen i början av 1970-talet, då Pawlikowski var 14 år, och de bosatte sig efter en tid i London. Han har fått flera Baftra-priser, bland annat 2004 för filmen My Summer of Love, där han utforskar det brittiska klassystemet.

Ida har fått en lång rad internationella utmärkelser. Filmen handlar om en föräldralös flicka som vill gå i kloster. Då kontaktas hon av sin enda överlevande släkting, och får veta att hon är född judinna och börjar leta efter sina föräldrars grav. (Polskie Radio 9 jan 15)