Gruvfacket: Tusk är en feg lögnare

Donald Tusk är en feg lögnare som inte håller sina löften om att hjälpa gruvindustrin! Det säger Solidaritetsledaren Piotr Duda till TVN 24. Tusk ljög för gruvarbetarna, för deras familjer och sedan flydde han fegt till Bryssel och överlät åt Kopacz att ta hand om det här!

Krisdrabbade statliga gruvbolaget Kompania Weglowa (KW) ska rekonstrueras, och flera gruvor behöver läggas ner för att undvika konkurs. Den fackliga kritiken är omfattande – mot såväl förre premiärminister Donald Tusk som nuvarande Ewa Kopacz. Rekonstruktionsplanen innebär att ett antal gruvor stängs ner och de övriga förs över till ett annat företag, Weglokoks.

Men även politiker är kritiska till näringsdepartementets agerande.

Regeringen vill lägga ner gruvor som skulle kunna bli lönsamma, säger förre justitieministern Jaroslaw Gowin. Och ingenting säger att inte de återstående gruvorna också stängs. Såväl tidigare som nuvarande regeringschefen hade kunnat hantera det här bättre.

Gowin påpekar också att man borde talat med gruvarbetarna tidigare.

En färsk opinionsmätning visar att nästan 70 % av polackerna stöder gruvarbetarna och bara 15 % tycker att rekonstruktionsplanen är bra. (Polskie Radio 14 jan 15)