Köpare vill överta nedläggningshotade gruvor

Både polska och utländska investerare har visat intresse intresse för krisdrabbade Kompania Weglowa (KW). Det sade Włodzimierz Karpiński, minister för de statliga företagen, till Polsat News. Ett av dem är polska Universal Energy, som kan tänka sig att köpa flera gruvor, och regeringen ska nu analysera deras anbud.

Universal Energys intresse är rent affärsmässigt, skriver affärstidningen Puls Biznesu. Gruvarbetarna får räkna med förändrade anställningsförhållanden, men de ska inte behöva oroa sig för sina jobb.

I nästa vecka lägger regeringen fram ett paket för hela gruvregionen i sydvästra Polen, sade premiärminister Ewa Kopacz till veckotidningen Polityka. Bland annat handlar det om att bygga ut infrastrukturen. Ett annat förslag är att processa kol till gas – men här får man inga bidrag av EU. Eventuellt kan vi utvidga de speciella ekonomiska zonerna så att även nedstängda gruvor ingår.

Slask (Schlesien) måste förbli en stark industriregion, sade regeringschefen.

Sedan flera dagar pågår en strejk i protest mot de planerade gruvnedläggningarna, och förhandlingarna med regeringen har brutit samman flera gånger. Flera tusen gruvarbetare har stannat kvar under jord efter arbetspassets slut, och nu aviserar gruvfacket en hungerstrejk. (Warsaw Voice 15 jan 15)