Generalstrejk hotar

På fredagen utsåg Solidaritets ordförande Piotr Duda en strejkkommitté för hela landet. Tidigare hade proteststaben i Katowice hållit ett möte med regionala ledare från hela landet.

Situationen är extraordinär. Vi är här idag för att visa vår solidaritet med gruvarbetarna, med alla fackföreningar som är med i strejkkommittén och framför allt med alla dem som strejkar under jord, sa Duda på strejkmötet.

Gruvarbetarnas beslutsamhet är en signal om att situationen är inte bara mycket svår utan rent av dramatisk, underströk Solidaritetsledaren.

Vi måste fundera över om regeringen inte i själva verket vill ha en konfrontation, tillade Duda. Den här regeringen är diktatorisk och vill tala om för oss vad vi ska göra, den passar på att stifta nya lagar på natten för att reformera järnvägar, sjukvård och energiindustrin på samma sätt som gruvorna, sa han.

Därefter ombads medierna att lämna mötessalen.

Piotr Duda förklarade att Solidaritet ”står till proteststabens förfogande”. Om hjälpen behövs är vi här för att hjälpa, sa han. Därmed formulerade han hotet om en generalstrejk som kan lamslå hela landet.

Dorota Tubielewicz Mattsson