Kompromiss om gruvorna

Under lördagen lyckades regeringen uppnå en överenskommelse med de strejkande gruvarbetarna. Ingen gruvarbetare ska förlora sitt jobb och inga gruvor ska stängas.

Överläggningarna har pågått sedan några dagar tillbaka. Under natten till lördagen ryktades att det fanns en chans att uppnå en kompromiss. På morgonen var fackföreningens representanter på bra humör och antydde att snart skulle det bli ett avtal.

Vid 17-tiden dök premiärminister Ewa Kopacz upp i Katowice. På en gemensam presskonferens med Kopacz, fackets ordförande Dominik Kolorz och regeringens ombud Wojciech Kowalczyk konstaterades att man nu var eniga.

Efter en lång kamp har vi räddat gruvorna. Men vi har mycket arbete framför oss. Jag vill tacka regeringens representanter som tillsammans med oss har åstadkommit en överenskommelse som är bra för Slask och för Polen, sa Kolorz.

Kopacz föreföll också vara nöjd.

Jag vill idag tacka er för alla våra samtal men särskilt för den goda kompromissen, sa hon.

Inga detaljer är inte kända, men det är tydligt att det inte finns mycket kvar av regeringens ursprungliga plan. Facket medger att reformprocessen inom Kompania Węglowa (Kolkompaniet) kan bli mycket smärtsam. Det finns anställningsgarantier men inom administrationen kan löneläget förändras drastiskt.

Solidaritets ordförande Piotr Duda vill se det undertecknade avtalet som en stor seger för gruvarbetarna och en ”lektion i ödmjukhet för regeringen”.

Dorota Tubielewicz Mattsson