Bondefacket bryter samtal med minister i raseri

På onsdagen rullade hundratals bönder in i Warszawa på sina traktorer för att sätta press bakom sina krav. Det är i första hand kompensation för skador som den växande vildsvinsstammen orsakar på åkrarna och behovet av stöd till mjölk- och fläsksektorn som är orsak till böndernas missnöje.

Representanter för Polska fackföreningsalliansen (OPZZ) förde på onsdagen samtal med jordbruksminister Marek Sawicki, men stormade efter tre kvart ursinniga ut från departementet.

Vi till inte tala med de där förrädarna, det finns ingenting att diskutera, sade Slawomir Izdebski från OPZZ. Om ett par dagar kommer 100 000 människor att stå här i Warszawa och de kommer inte att ge sig iväg förrän denna omänskliga, lantbrukarfientliga och antipolska regering har avgått! Denna skurkaktiga regering måste bort!

De 100 000 som Izdebski talar om är deltagarna i den stora demonstration i Warszawa som de samlade fackförbunden planerar.

Jordbruksminister Sawicki var i förra veckan förvånad över de ökande protesterna, och på onsdagen uttalade sig arbetsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz på liknande sätt.

Jordbruksministern träffar fackföreningarna nästan varje dag, sade han. Sawicki lägger fram vilka resultat som har nåtts och diskuterar olika former av jordbrukspolitiskt stöd. (Polskie Radio 11 feb 15)