Beslut om utlämning av Polanski fattas i nästa vecka

USA vill ha filmregissören Roman Polanski utlämnad. Foto: Georges Biard, wikipedia.

USA vill ha filmregissören Roman Polanski utlämnad.
Foto: Georges Biard, wikipedia.

Den 25 februari behandlas USAs begäran om utlämning av den polsk-franske filmregissören Roman Polanski av en domstol i Kraków, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Den 81-årige regissören är efterlyst för sex med en minderårig flicka 1977. Han erkände under rättegången, men smet och lämnade landet innan dom avkunnats.

Han bosatte sig så småningom i Frankrike, där han i alla år fortsatt att göra film. För några år sedan återupplivade amerikanska myndigheter sitt intresse för Polanski, och han greps på en flygplats i Zürich. Schweiziska myndigheter beslöt emellertid att inte utlämna honom, och efter en tid kunde han resa hem igen.

I höstas besökte Polanski Polen för att rekognoscera inför sin nya film om Dreyfusaffären. Han observerades under invigningen av Museet för de polska judarnas historia i Warszawa, varvid det amerikanska rättsväsendet begärde att få honom utlämnad.

Om domstolen i Kraków anser att en utlämning är i enlighet med polsk lag ligger det slutliga avgörandet hos justitiedepartementet. (Polskie Radio 17 feb 15)