Bönder i protest framför Kopacz kansli

Flera tusen bönder från hela landet samlades på torsdagen framför premiärminister Ewa Kopacz kansli i Warszawa för att kräva statlig ersättning för de skador som den växande vildsvinsstammen orsakar på åkrarna och för de förluster som uppstår i samband med den ryska blockaden mot polska livsmedelsprodukter.

Lantbrukarna vill också ha ett förbud mot försäljning av åkermark till utländska medborgare, säger Sławomir Izdebski från OPZZ (Polska fackföreningsalliansen).

Efter dagens demonstrationer slog lantbrukarna upp sina tält framför regeringschefens kansli, vilket inte är tillåtet. Därför vill de också ha ett löfte om att inte straffas för detta, sade Izdebski.

Detta är böndernas andra demonstration bara i februari – förra veckan blockerade de de stora infarterna till Warszawa med sina traktorer.

Jordbruksminister Marek Sawicki har tidigare sagt att så mycket som 30 miljarder zloty (närmare 74 miljarder svenska kronor) ska avsättas i budgeten till utveckling av landsbygden, och på tisdagen plussade regeringen på med 6 miljoner zloty (nästan 15 miljoner kr) för vildsvinsskadorna, rapporterar nyhetsbyrån PAP. (Warsaw Voice 20 feb 15)