Kopacz vill inte bli Årets person hos Wprost

Ewa Kopacz håller i de polska tömmarna. Foto: wikipedia.

Ewa Kopacz vill inte bli Årets person.
Foto: wikipedia.

Premiärminister Ewa Kopacz uppges ha tackat nej till veckotidningen Wprosts utmärkelse ”Årets person”, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Regeringschefens rådgivare ska ha varit skeptiska till priset med tanke på att det var Wprost som publicerade utskrifterna av de illegala avlyssningar som förra sommaren orsakade stor skandal.

Premiärministerns namn fanns med bland årets förslag, säger Wprosts kommunikationsdirektör Anna Pawlowska-Pojawa.

Det var landets toppolitiker och högsta ämbetsmän som i det fördolda fick sina samtal på Warszawas lyxrestauranger inspelade. Allmänheten skakades av språket och vinerna, dåvarande regeringschefen Donald Tusk praktiserade damage control genom att fokusera på att det är kriminellt att avlyssna folk i hemlighet. Medierna granskade effekterna av vad som avlyssnats – bland annat att dåvarande finansministern Jacek Rostowski fick gå på begäran av centralbankschefen Marek Belka. I gengäld skulle banken fylla i några hål i statskassan – för att inte riskera att regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) tappade röster inför nästa val. En av de avlyssnade var dåvarande utrikesministern Radoslaw Sikorski, som fick lämna sitt departement och i stället ta över posten som talman i parlamentet efter Ewa Kopacz, som efterträdde Tusk. Utskrifter av de inspelade banden publicerades i Wprost. (Warsaw Business Journal och webb-Bulletinen 19 feb 15)

Läs mer om avlyssningsskandalen >>